Rond de eerste wereldoorlog was de bedoeling dat kledij vooral functioneel en eenvoudig overkwam. Mensen leefde ook vrij simpel. Daar kwam verandering in na wereldoorlog twee. Vernieuwing was toen aan de orde en dat is nog zo gek niet. Vergeet niet dat er veel verwoest werd in die enge periode. Weer alles terug opbouwen werd al een eerste prioriteit, ook met de jaren 50 kleding is er veel leuks uit voortgekomen. Zo begonnen kledingmakers ook met nieuwe stoffen te werken. De huisvrouwen zelf deden ook veel handwerk, dus zij waren echt sublieme uitblinkers in die branche. Er werd in de jaren 50 niet naar schaarste gekeken, maar er kon al meer stof gebruikt worden, ook meer accenten met meer verfraaiing kwam tot uiting. Dit vraagt ook een zekere nauwgezetheid. Je ziet aan de blouses met franjes dat er veel werk is ingestoken. Mode is tenslotte ook kunst.
Dames en hun kledingstijl van de jaren 50.
In deze periode waren de wijde A lijn rokken echte blikvangers voor dames. De frivole bloemenpatronen met een opvallende ceintuur deed je outfit eer aan. Een zeer geliefde jurk was de ’trapez dress’. Je kon er zwierig in bewegen en het oogde enorm fenomenaal en was ook comfortabel om te dragen. Deze jurk was gelanceerd door Yves Saint Laurent.
Een diepe decolleté was uitgesloten in die tijd. Helemaal tot boven de hals met een speelse strik was veiliger. Een vrouw zag er klassevol uit, speels en de mannen konden erop los fantaseren.
Heren en hun kledij van de jaren 50.
Voor de heren bleef het driedelig kostuum bestaan. Deftig voor de dag komen was ook wel ingeprent in die tijd. Natuurlijk bestond er ook vrijetijdskledij. Zo hadden ze de tweed jasjes. Ook de broeken met de omslagen aan de pijpen waren er in trek. Een smoking werd minder in acht genomen en smalle dassen kwamen op de voorgrond. Nylonhemden waren in de jaren 50 de hype, met de juiste das kon het allemaal niet meer stuk.
Hoewel er ook meer kleur werd gebruikt, was donkere kledij nog steeds gepast. Daar kon je weinig mee fout doen. De geruite hemdjes en vestjes daarentegen voor de mannen en de pastelkleurige blouses in combinatie met een soepel koddige rok met allerlei tierelantijntjes scoorden toch nog altijd beter, dan een nietszeggende kleurloze outfit
Retro was ook geboren, niet iedereen deed mee met nieuwe stijlen en iets anders proberen qua kledij, vaak werd er ook naar oudere zussen en broers gekeken en zo kon het jongere kind ook weer eens heel charmant en verbluffend naar een feest gaan. Kledij werd in de tijd ook vaak geruild omdat sommige gezinnen iets meer welstellend waren dan anderen. Zo kwam iedereen piekfijn voor de dag. Delen en ruilen waren de twee belangrijkste werkwoorden vroeger, dat was ook zo met de kledij.