Bij werkschoenen wordt er vaak niet gedacht aan werklaarzen. Er bestaan natuurlijk al een hele lange tijd hoge werkschoenen, maar werk je bijvoorbeeld op het land, dan zijn deze nog te laag. Werklaarzen komen tot knie of kuithoogte waardoor je zonder zorgen door het land kunt lopen. Wil je gewone laarzen? Dat kan, maar deze hebben dan niet de eigenschappen en de veiligheidsnormen die een werklaars wel heeft!
Wel of geen bontvoering
Dit is natuurlijk helemaal je eigen keuze, wel kunnen wij je informeren over de voor en nadelen van een bontvoering en je misschien een beetje te helpen met het maken van de ‘juiste’ keuze. Vaak wordt er snel een keuze gemaakt tussen wel of geen voering, maar dit is wel iets waar je goed over na moet denken. Laarzen zonder bontvoering zijn over het algemeen vaak kouder voor je voeten dan laarzen waar wel een bontvoering in zit. Voor de één is dit een voordeel en voor de ander een nadeel. Voor de koukleumen onder ons is een werklaars met bontvoering zeker aan te raden, deze houden je voeten lekker warm. Een nadeel van een bontvoering is dat als dit nat wordt het juist het tegenovergestelde doet en je voeten heel koud maken. Ook kan een bontvoering er voor zorgen dat je laarzen zwaarder worden qua gewicht.
Verschillende soorten werklaarzen
Ook bij werklaarzen bestaan er weer meerdere soorten, waaronder de laarzen met bontvoering.
Bij werklaarzen zijn er vrij weinig types, als je het vergelijkt met reguliere werkschoenen. Toch kan het overweldigend zijn als je geen idee hebt welke soorten er allemaal zijn. Alle soorten hebben wij allemaal even op een rijtje gezet zodat je hier een beter beeld van krijgt.
- Kuitlaarzen
- Knielaarzen
- Thermolaarzen
- Gevoerde laarzen
- Niet gevoerde laarzen
De naam zegt het al, de kuitlaarzen komen tot aan je kuiten. Helaas hebben wij maar één soort kuitlaars en dat is de Dunlop PVC laars. Verder is er ook nog de knielaars, die ook al verklapt wat voor laars het is.
Een thermolaars houd je voeten heerlijk warm en zorgt er voor dat er je geen natte voeten krijgt. De thermolaars is verder nog erg isolerend tot temperaturen van -50 graden Celsius.
De gevoerde en niet gevoerde laarzen spreken ook voor zich, de gevoerde laars heeft een binnenkant van schapenwol en de niet gevoerde laarzen hebben een reguliere binnenkant.
Waar moeten veiligheidslaarzen allemaal aan voldoen?
Alle veiligheidslaarzen hebben een minimale normering van S3, wat inhoudt dat ze bestemd zijn voor vele sectors en werkzaamheden. De laarzen beschikken onder andere over een veiligheidsneus, anti-perforatiezool en een water absorberende bovenlaag. Uiteraard bestaan er veiligheidslaarzen met een lagere normering (S1, S1P of S2), deze zijn dan alleen met minder specificaties. Over het algemeen wordt er bij een werklaars namelijk wel verwacht dat deze een hoge normering hebben, aangezien ze vaak gebruikt worden voor diverse werkzaamheden en waarbij verschillende aspecten beschermd moeten worden.
Deze werklaars moet jij hebben!
Je hoeft natuurlijk helemaal niks, maar ben je op zoek naar een werklaars? Dan is deze laars wellicht perfect voor jou. De Grisport 72401L heeft behalve de goede prijs kwaliteit verhouding, enorm veel voordelen. Door de stalen neus is de veiligheidslaars een stuk minder snel toe aan vervanging, in tegenstelling tot laarzen met een composiet neus die sneller stuk gaan. Verder is de schoen waterdicht, en heeft ie een zool die extra demping geeft. Hierdoor wordt lopen nog comfortabeler. Ook heeft deze werklaars een bontvoering waardoor je heerlijk warme voeten krijgt. Liever geen bont? Dan is deze veiligheidslaars er ook nog zonder deze voering, maar met dezelfde eigenschappen. De naam is hetzelfde, alleen heb je de keus tussen wel of geen bontvoering.